Lichaamstaal Mythes Ontkracht over de ogen

Analyse van de excuses van Clinton:

We krijgen regelmatig de vraag of ‘veel met de ogen knipperen’ een betrouwbaar teken is dat iemand liegt. Laten we dit even onderzoeken of dit een mythe is of niet.

Bekijk onderstaande video en tel het aantal keren dat Clinton met zijn ogen knippert tussen 0:05 t/m 0:24 :

 
In deze eerste 19 seconden zie je Clinton 26x knipperen. Dit is veel, heel veel.
De reden hiervoor kan ofwel iets extern zijn (sterke belichting of contactlenzen), ofwel iets intern (wat gaat er bij hem om? waar denkt hij aan?)
Iemand die een beetje van Lichaamstaal kent, zou concluderen dat Clinton liegt, omdat hij zo veel met zijn ogen knippert.
Dat zou kunnen, maar het is niet vanzelfsprekend zo.

Tussen 0:54 en 1:24 zie je hem 17x knipperen. Merk op dat Clinton hier vertelt dat hij niemand heeft gevraagd om bewijzen te vernietigen.

Tussen 1:14 en 1:34 zie je Clinton 30x zijn ogen sluiten. Hij zegt dan dat hij spijt heeft. Dit stukje heeft het hoogste aantal knipperen van de eerste 1:34 uit de film. Tot hiertoe is er in de opname geen enkele leugen verteld.

Conclusies:
– Er is een enorm groot verschil in het aantal keer knipperen met de ogen te merken op verschillende momenten in bovenstaande film.
– Het aantal keren knipperen met de ogen variëert naargelang de context en de emoties.
– Je eigen assumpties (en mythes die je gelooft) kunnen een objectieve analyse van Lichaamstaal in de weg staan. Om Lichaamstaal accuraat te kunnen analyseren, heb je grondige oefening nodig.

Het knipperen van de ogen is vele malen wetenschappelijk bestudeerd, en is in relatie gebracht tot liegen en angst. Maar wat maakt dat knipperen kan vertragen?

Nadenken:
Uit studies van M.K. Holland en G. Tarlow in 1972 en 1975, blijkt dat als je diep nadenkt, dat je dan minder knippert met je ogen. Dit betekent dat als je niet meer veel aan het nadenken bent, dat je relatief meer gaat knipperen om dit in te halen.

Toegepast op de video: Je ziet Clinton heel snel knipperen op 1:20 en op 1:29. Deze knipper-watervallen, kan angst zijn i.v.m. wat hij zonet heeft gezegd (of gaat zeggen omdat hij het afleest).

De mythe gerelativeerd:
Uit wat hierboven geillustreerd is, zou een “onervaren Lichaamstaal lezer” denken dat iemand liegt omdat hij veel knippert, terwijl deze persoon dan net de waarheid vertelt.
M.a.w. als iemand de waarheid vertelt over iets dat is gebeurd, kan het zijn dat hij dan net meer knippert omdat hij niet (diep) moet nadenken daarover.

Nu weet je iets dat heel weinig personen weten:
Knipperen met de ogen kan zowel een indicator zijn van een LEUGEN of de WAARHEID. De hamvraag is WANNEER je de persoon veel ziet knipperen, alsook hoeveel en hoe je dit relateert aan de context.

Zin in de waarheid over nog een andere mythe?

Dit zijn de resultaten (in het Engels) van onze pupillen-test:

M.a.w. wat je bij het Centrum voor Lichaamstaal leert is grondig getest in dagdagelijkse situaties. We voeren zelf onze onderzoeken en testen uit.

Wil je meer over Lichaamstaal ontdekken in onze opleidingen?

>> Klik hier voor meer informatie over onze eerstvolgende Practitioner opleiding.