e-Cursus Lichaamstaal – Les 7: Het Beslissingsproces – Deel 2


Opgelet:
Deze e-Cursus bevat vele vereenvoudigingen om de leerstof niet te zwaar te maken. Neem alle informatie hieronder niet letterlijk of voor altijd geldig aan! Tijdens onze opleidingen Lichaamstaal ontdek je de nuances en variaties op dezelfde bewegingen, waarbij de betekenis uitgediept wordt.
 

Les 7: Hoe verloopt het beslissingsproces? – Deel 2

Het geheel aan woorden en houdingen, maar zeker de opeenvolging ervan, stellen je in staat een goede inschatting te maken van hoe het staat met het beslissingsproces van je gesprekspartner, niet onbelangrijk als je een beslissing in jouw voordeel tot stand wil brengen.
 

Iedereen kent het klassieke evaluatie-gebaar bij uitstek: het masseren van de kin.
 

Als iemand de kin masseert, en daarbij naar boven of beneden kijkt, dan kan je die persoon best onderbreken, want dan heeft hij waarschijnlijk negatieve gedachten. Je kan dan bijvoorbeeld nogmaals de hoofdredenen voor de aankoop overlopen, als je in het proces was iets te verkopen.

Als iemand zijn kin masseert en daarbij opzij kijkt, dan kan je die persoon best niet onderbreken en rustig laten nadenken, want je kan daarna positieve feedback verwachten.

Heel belangrijk is het observeren wat er gebeurt na het masseren van de kin. Als de persoon zich sluit, een defensieve houding aanneemt, dat kan je een negatieve uitkomst verwachten. Als de persoon eerder een open houding aanneemt, dan is er een positieve uitkomst mogelijk.
 

Een positie die je vaak president Obama tijdens interviews of onderhandelingen ziet nemen is die waarbij hij zijn hoofd lichtjes opzij helt: de slagader laten zien, jezelf open stellen, je kwetsbaar opstellen, interesse laten zien. Dit is de ideale manier om vertrouwen te wekken. Als daarentegen iemand zijn hoofd omlaag doet, dan komt hij/zij eerder beoordelend over.
 
Iets vergeten?

Stel je de situatie voor waarin je iets aan een persoon hebt gevraagd en dat die persoon dat vergeten is. Er zijn dan hoofdzakelijk 2 manieren om de reactie te analyseren op vlak van lichaamstaal. De persoon kan zich dan tegen zijn hoofd slaan en zeggen: “Oei, ik ben het vergeten”. Die persoon voelt zich dan duidelijk gefrustreerd en waarschijnlijk staat deze persoon open om zijn fout te herstellen. Een andere reactie is die waarbij de persoon met zijn/haar hand naar de nek gaat en die begint te masseren. In dat geval is die persoon niet alleen gefrustreerd, maar waarschijnlijk ook nog kwaad of geintimideerd door jou. Het kan ook wijzen op een leugen en waarschijnlijk wil de persoon de fout minder makkelijk toegeven.

Ontdek volgende week hoe je emoties op iedereen zijn/haar gezicht ziet…

Jouw oefeningen voor komende week

Wees aandachtig voor bovenstaande bewegingen bij anderen tijdens de komende week:

  • Welke van bovenstaande bewegingen of posities heb je opgemerkt en wanneer? Bij wie?
  • Welke relatie kan je maken tussen deze bewegingen en de woorden die er gezegd worden?
  • In welke nog andere situaties dan onderhandelingen heb je deze bewegingen opgemerkt?
  • Wat zijn de voornaamste bewegingen in de onderhandelingen die je meemaakt deze week?

Schrijf je ervaringen op wanneer ze indruk op je maken. Op deze manier leer je de basis van het beslissingsproces.

Volgende week…

Hoe zie je emoties op het gezicht?
 

Gebruik onze tools voor jouw Coaching of Training:

Honderden coachen en trainers gebruiken wereldwijd onze tools en methodes voor hun opleidingen en consultaties met klanten. Jij kan ook je Certificaat als Coach of Trainer behalen bij je Centrum voor Lichaamstaal. Onze aanpak groeide uit tot ’s Werelds #1 Lichaamstaal Training voor zakenmensen, met meer dan 45 Partners in 15 landen.

Waarom groeide onze aanpak uit tot ’s Werelds #1?
Omdat je bij ons zeer geavanceerde methodes leert (waaronder onze BLINK Gesprekstechniek) die nergens anders beschikbaar zijn. Onze missie is om een verschil te maken in de wereld en dat voel je ook als je een van onze live trainingen hebt meegemaakt.

>> Klik hier en schrijf je in voor de Trainer Opleiding.